I bakartagen!
Ja, idag blev det bakning för hela slanten. Det blev brytbröt, semlor och chokladbollar.
Garnering:
Gör så här:
2. Jäs övertäckt i ca 30 min eller tills degen är nästan dubbelt så stor. Ta upp degen, arbeta den lätt samman och lägg den i en bakpappersklädd långpanna. Platta ut degen jämnt och dela den i rutor med en degskrapa. Obs! Droppa kanten av degskrapan i olja. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
3. Pensla lätt med uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 175º, 35-40 min.
Bild på semlorna kommer senare men så här blev brytbrödet, som även kallas havrerutor:

Det var verkligen enkelt, inte speciellt nyttigt kanske, men ibland går enkelheten före.
Här kommer receptet:

Det var verkligen enkelt, inte speciellt nyttigt kanske, men ibland går enkelheten före.
Här kommer receptet:
Havrerutor, ca 35 st
50 g jäst för matbröd
100 g smör (ev lakotsfritt)
1 liter mjölk (ev laktosfri)
1 msk salt
3 dl sportgryn eller havregryn
ca 2 liter vetemjöl special, 1250 g
Garnering:
ägg till pensling
havregryn
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt allt bli fingervamt. Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, havregryn och ca hälften av mjölet. Rör ihop till en deg, och arbeta in resterande mjöl tills det blir en smidig deg. Kör den gärna i ca 5 min med maskin eller knåda 10-15 min för hand.
2. Jäs övertäckt i ca 30 min eller tills degen är nästan dubbelt så stor. Ta upp degen, arbeta den lätt samman och lägg den i en bakpappersklädd långpanna. Platta ut degen jämnt och dela den i rutor med en degskrapa. Obs! Droppa kanten av degskrapan i olja. Jäs övertäckt tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 30 min.
3. Pensla lätt med uppvispat ägg och strö över havregryn. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 175º, 35-40 min.
Kommentarer
Weronica
Duktig du är! Det brödet måste jag testa :D
AnnaMalin
Så gott med hemmabakat bröd!
Hoppas ni får en fin helg vännen! Kramar
Trackback